Cikel predavanj na temo joge, sufizma in daoizma s publicistom Igorjem Kernelom

Igor Kernel je začel z vadbo joge, ki mu je tudi danes vsak dan v veliko vzpodbudo, pri petnajstih letih, sledilo je vse bolj poglobljeno proučevanje njenih temeljev, kot tudi izročila sufizma, taoizma, šamanizma in zgodovine magije. Oporo pri njegovem raziskovanju mu je nudil študij arheologije na ljubljanski Filozofski fakulteti, kasneje pa še indologije, turkologije in sinologije na zagrebški Filozofski fakulteti, med katerim si je pridobil osnovno znanje o zgodovini, verovanjih in izročilu na Vzhodu in Zahodu, obenem pa je intenzivno študiral stare vzhodne in zahodne jezike. Kot publicist se posveča pisanju o arhetipih, skritih v popularni kulturi, predvsem v fantastiki, ter o manj znanih vidikih zgodovine Vzhoda in Zahoda, arheologije, antropologije, primerjalne religiologije in ezoteričnih ved.


Vsebina posameznega predavanja bo zajemala
1) Teorija in praksa joge (januar 2017)
Vprašanje iskanja ravnotežja med vsakdanjo vadbe joge in ustvarjanjem zadostne teoretične podlage za razumevanje temeljev, na katerih slonijo jogijski nauki; dileme, ki se pri tem porajajo učencem joge.
2) Mesto joge v sklopu izročila Ved in klasičnih šol indijske filozofije (februar 2017)
Indijske svete knjige tvorijo ogromen korpus naukov. Kakšno je mesto joge v sklopu tega izredno bogatega izročila?
3) Starost, izvor in nauki različnih šol joge in asketizma (marec 2017)
Skoraj vse jogijske šole si pripisujejo izredno starost, nekatere naj bi s svojimi »verigami učiteljev« segale v davno preteklost. Kolikšna je dejanska starost nekaterih šol joge in kakšen je njihov izvor?
4) Nauki in svete knjige tantrizma (april 2017)
Budistični in hinduistični tantrizem tvori izredno bogat konglomerat naukov, zaobjetih v različnih šolah, velik del jih je zapisanih v nepreglednem korpusu tantričnih svetih knjig, ki nikoli ni dočakal resnično enotne, objektivne in celovite sistematizacije. Katere so osnovne šole tantrizma in njihovi nauki, kakšne so svete knjige posameznih šol?
5) Joga in alkimija v budističnem in hinduističnem tantrizmu (maj 2017)
Kakšne so povezave med jogo in alkimijo v budističnem in hinduističnem tantrizmu?
6) Joga in sufizem (junij 2017)
Vezi med jogo in sufizmom na indijskem podkontinentu, pa tudi na drugih območjih. Povezave joge in sufizma s taoizmom in šamanizmom.

Predavanja bodo potekala enkrat mesečno od 18.30 do 20.30 v prostorih centra 3Vitana na Avčinovi ulici 15 (Župančičeva jama) v Ljubljani, in sicer:
- 21. januarja (sobota),
- 18. februarja (sobota),
- 25. marca (sobota),
- 17. aprila (ponedeljek),
- 21. maja (nedelja) in
- 19. junija (ponedeljek).

Posamezno predavanje je vsebinsko zastavljeno tako, da morebitna odsotnost na posameznem predavanju ni ovira za razumevanje vsebine nadaljnjih predavanj. Se pa vsebina skozi cikel predavanj povezuje in poglablja, zato je dobrodošla prisotnost na vseh šestih predavanjih. 

Prostovoljni prispevki dobrodošli:) Hvala! 

Prijave so obvezne vsaj 1 teden pred pričetkom (posameznega) predavanja na 
biljana.dusic@aditi.si ali info@3vitana.si (Tatjana).

Toplo vabljeni in dobrodošli!

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?