KLIC, KI NE UGASNE - Pogovor o življenju starovercev s Pavlom Medveščkom - Klančarjem

Med nami, na Slovenskem, so živeli ljudje, ki so tekom dolgih stoletij in generacij skrivoma ohranjali čisto svojo vero, ki sega v predkrščanske davnine. Njihova vera ni imela imena. Bila je esenca njihovega doživljanja sveta in sebe. Svet je bil prepoznan kot inteligentno Bitje, ki nam ves čas spregovarja skozi naravne pojave. Ne le nebesne, ampak tudi skozi mrmranje rek, žvižg vetra, popoldanske sence na obronkih brd in hribov..., skozi šepet šelestenja dreves, poglede živali in tudi skozi nas same. Danes tem ljudem rečemo "staroverci" in njihovi veri »staroverstvo«. A le zato, da bi v besedi, z imenom, vero, katere sporočilo poglablja in bogati razumevanje slovenske kulturne dediščine, ločili od novejše, krščanske vere.


Na eden od njihovih osrednjih praznikov, na pomladno enakonočje 21. marca 2017, vas vabimo v Štihovo dvorano Cankarjevega doma, kjer bo potekal pogovor s Pavlom Medveščkom - Klančarjem, ki je svoj življenjski vek posvetil zapisovanju zgodb starovercev na Tolminskem in na območju Krasa. Pavlova zaobljuba tem ljudem, ki jih je zelo spoštoval, je bila, da svojih zapisov ne bo objavil 40 dolgih let. To je do redkega nebesnega pojava, ko se lunin krajec obrne v prav posebno lego. Pred kakšnim desetletjem se je ta kozmični pojav zgodil. Tako so Pavlovi zapisi o življenju starovercev in njihovih zgodb kot klic, ki ne ugasne, prišli zopet med nas.


Pogovor bo potekal 21. marca 2017, ob 18.30 uri, v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.

GOSTJE:
Pavel Medvešček-Klančar, zapisovalec in ohranjevalec nevidnega sveta nesnovne dediščine
mag. Darja Skrt, muzejska svetnica, Goriški muzej
prof. Tomaž Rauch – kabrca

POVEZOVALKA POGOVORA:
Biljana Dušić, dr. med in svetovalka ajurvedske medicine

VSTOPNINA: 8,00 eur
Vstopnice kupite v informacijsko-prodajnem središču CD - blagajna CD v podhodu Maximarketa. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa (Aditi - Inštitut za tradicionalne medicinske sisteme in 3Vitana - Center za celosten razvoj, www.aditi.si, biljana.dusic@aditi.si, www.3vitana.si, info@3vitana.si – za dodatne informacije smo dosegljivi na 040 885 457).

Dobrodošli!


Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?