AFORIZMI KONSTANTINA EDVARDOVIČA CIOLKOVSKEGA (1857, Iževsk -1935, Kaluga)

Konstantin Edvardovič Ciolkovski je bil ruski znanstvenik - samouk, ki je razvijal teoretična vprašanja kozmonavtike in ezoterični mislec, ki se je ukvarjal s filozofskimi problemi kozmologije. Ezoterična utopija Ciolkovskega je bila vodilni zagon za razvoj temeljev raketno-kozmične tehnike. Utemeljil je uporabo raket za vesoljske polete, v dvajsetih letih 20. stoletja je prišel do zaključka, da je treba za polete v vesolje uporabiti "raketne vlake" - prototipe večstopenjskih raket, preučeval je vprašanja preživetja človeka v breztežnosti in med dolgimi vesoljskimi leti. Glavna znanstvena dela so povezana z aeronavtiko, raketno dinamiko in kozmonavtiko.

»Rojstvo K. E. Ciolkovskega na Zemlji je Najvišji dar človeštvu, govorimo o Ciolkovskem kot o znanilcu Kozmične evolucije, čigar življenje in delovanje sta realizacija stvaritve same Kozmične evolucije na planetu Zemlja.« (Ljudmila Šapošnikova)

Prevedla Tatjana Tomažin Dakić, december 2020

TRIJE KLJUČI
(Posvečeno mojim bivšim, sedanjim in prihodnjim učencem, Elena Ivanovna Rerih; 1940)

Dragi in mladi prijatelji!

Ti trije veliki ključi niso shranjeni na drugih planetih, ne v drugih zvezdnih svetovih, ampak v nas samih. Toda, če jih osvojiš, osvojiš tisto, kar je mogoče primerjati samo s svetovi. Ali je smiselno zavrniti te ključe? Seveda ne. Torej, sledimo jim, ne da bi zapravili niti minute časa.

V imenu svoje ljubezni do vas, vas bom spomnila na poti, ki vodijo do osvojitve teh ključev. Njihova imena so: LJUBEZEN, LEPOTA IN ZNANJE. Zapomnite si te poti, sledite jim in jih pokažite drugim.

Pri vsakem dejanju pokaži spretnost, ljubezen in bistroumnost. Prizadevaj si biti moder kipar pri delu na sebi in drugih in boj se biti prahasta glina v rokah slabega tovarištva.

Izbiraj dobre prijatelje in v druženju z njimi pomnoži svoje dobre lastnosti; z njimi beri dobre knjige, delaj zaključke in si prizadevaj zapomniti vse najboljše in to uporabiti v življenju.

Razvij v sebi načrte in poti, kako ustvariti lepo, inteligentno življenje, brez pomanjkanja volje, polno dela in harmonije v odnosu do vsega naokoli.

Vedi, da z vsako slabo mislijo, besedo, dejanjem kršiš svete pravice s katerimi si, tako kot vsaka stvaritev, nagrajen s strani narave.

Razvij v sebi trdnost in zvestobo in se med delom ne igraj. Če je delo dolgočasno, a nujno, ga potrpežljivo dokončaj. Lažje bo, če boš vsako delo opravil z zadovoljstvom. Nisi lutka na navijanje ali igrača, ki mehanično izvaja gibe, ampak razumen človek. Zato moraš do vsakega dela pristopati inteligentno, skrbno in z ljubeznijo.

Prizadevaj si svoj govor očistiti praznih in nesmiselnih besed. Naj bo tvoj govor jasen, jedrnat in kratek.

Umakni se s kraja, kjer je prazno čvekanje, kjer vladata zloba in sovraštvo, kjer vladajo neskladje, škodljiva zabava in glupost.

Če se odločiš za počitek, potem v teh trenutkih počitka privošči duhu in telesu prijetno in ne obremenjujočo sprostitev.

Ne bodi nečimrn. Izkorenini laž. Bodi iskren in ljubezniv. Razvij v sebi večji občutek plemenitosti in bodi vljuden ter preprost v odnosih z ljudmi. Tudi občutek strahu bi ti moral biti tuj.

Bodi uravnotežen v užitku in bolečini, radosti in žalosti. Vedno odpuščaj in na sovraštvo odgovarjaj z ljubeznijo. Le na tak način je možno premagati zlonamernost.

Tvoje misli so tvoji otroci. Vsaka od njih mora biti čudovita. Vsaka misel naj bo ustvarjalna sila, usmerjena v dobro. Vedno pomni, da je moč misli zelo velika. Pripravi se, da jo uporabiš za pomoč svetu.

Bodi natančen v vsem ter pravičen in jasen v svojih dejanjih. V nasprotnem primeru ti ne bodo zaupali pomembnega dela. Življenje naj teče skozi tebe v vsem svojem siju in moči. Ne dovoli, da ti nepomembne stvari oslabijo vztrajnost pri doseganju cilja.

Življenje in ljubezen sta močni sili, zahvaljujoč katerima vse obstaja v vesolju. Ljubezen je sila, ki vlada svetu: vse, kar je storjeno zaradi nje, ima moč svetovnega zakona. Samo z ljubeznijo do vsega lahko premagaš zlo. Ljubezen nosi kamor koli greš. Kmalu boš razumel, kako ti bo pomagala na vseh tvojih poteh.

Bodi čist in naj ljubezen teče skozi tebe kot se vonj širi iz rože. Odločno in neomajno se odloči, da boš izraz ljubezni in pripravljenosti pomagati, kjer koli lahko. Naj bo tvoje življenje žarek radosti za druge. Poišči v svoji duši diamante, ki bi jih lahko dal v zakladnico skupnega dobrega.

Če imaš več znanja kot nekateri tvoji tovariši, ne bodi slepo ponosen nanj, ne pokaži vzvišenosti, ampak deli svoje znanje, če je v tistem trenutku to primerno.

Ne pozabi, da ima vsaka minuta tvojega življenja svoj namen. Bodi sposoben to razumeti. Če se težko odločiš za službo ali poklic, se posvetuj s starejšimi.

Boj se praznih minut. Iz njih si lahko lenoba naredi trajno gnezdo. Iz praznih minut lahko nastanejo ure in dnevi, toda naloga pravega človeka je velika. Življenje je vsekakor večplastno in zanimivo. Iz razumno porabljenih minut lahko stkeš pravo in lepo tkanino svoje duše.

Zato poskušaj vsako minuto svojega življenja naslikati z delom, znanjem ali čistimi mislimi.

Naj ti bo neutrudno delo v veselje in ogenj ustvarjalnosti neizogibno osvetljuje tvojo pot.

Prizadevaj si, da so tvoje misli ves čas popolnoma čiste in veliko premišljuj o tem, kaj lahko narediš za izboljšanje življenja ljudi in lajšanje njihovega trpljenja.

Narava je polna svetih in čistih daril in išče posode. Naj bo tvoja duša bleščeča in kristalno jasna, da bo prejela te darove. Postani žarek svetlobe, izstopi iz sveta praznih sanj in svojo energijo uporabi za to, da se nenehno vzpenjaš na vrh.

Naj tvoja duša vedno izžareva svetlobo in dobroto, toplino in sočutje, moč in željo, da bi pomagala bližnjemu. Potem boš začutil, kako težke zadeve izgubijo težo in mračna ogrinjala trpljenja se spremenijo v snežno bela pokrivala čistega sijočega veselja.

Bodi previden in prizanesljiv pri presoji ljudi, saj si sam še vedno zelo nedovršen. Vendar bodi strog do sebe in neumorno delaj, da popraviš svoje pomanjkljivosti.

V življenju moraš prestati številne preizkušnje. Le skozi njih boš osvojil neizmerne zaklade. A te preizkušnje lahko uspešno vzdržiš, če se oborožiš z bistroumnostjo, vztrajnostjo in vero vase.

Če ti ne uspe, naj duh tvoj ne klone. Malodušje ti bo le oslabilo moč in upočasnilo notranjo rast. Bolje zberi moči in pomisli: kakšen moder izhod najti za nadaljnje ukrepanje. Na ta način boš povečal svojo vzdržljivost in pomnožil svojo moč.

Vsak neuspeh in grenko izkušnjo spremeni v dragoceno lekcijo, ki te bo vodila v prihodnosti.

Vsaka ovira na tvoji poti ti bo povedala, kaj moraš razviti, da boš popolnoma oborožen za nadaljnji boj.

Toda v boju se moraš vedno spomniti na dobro svojih bližnjih. Boj se kupiti zase blaginjo za ceno trpljenja teh bližnjih. Takšna blaginja je kruta in krhka.

Svojo energijo skrbno in pametno uporabljaj pri vsakem delu. Naj bo tvoje telo močno, bodro in vzdržljivo. Ne obremenjuj ga s hrano v večjih količinah, kot je nujna za normalno prehranjevanje, ne obremenjuj ga z vsem, kar je očitno zdravju škodljivo. Ne preučuj zakonov samo za duhovno, ampak tudi za pravilno telesno rast. Tvoje telo je najbolj blizek instrument, s katerim moraš modro ravnati. S takšnim odnosom boš bolj trpežno najdragocenejšo posodo naravne moči in zdravja popeljal skozi življenjske viharje in po poteh neutrudnega dela.

Toda ta posoda je dana vsem bitjem. Zato z enako skrbjo ravnaj z zdravjem ljudi, živali, ptic in celo rastlin. Navsezadnje tudi cvetje, tako kot ti, črpa svetlobo in toploto od sonca. Rože, tako kot ti, bodo umrle, če bodo tega prikrajšane. Torej ste bratje. Toda ti si starejši, močnejši in pametnejši. Zato si dolžan šibkejšemu vedno nuditi vso možno pomoč in pokazati več pozornosti. Ti si obdarjen z večjo močjo in modrostjo kot mnogi pod teboj, zato moraš biti vedno na straži nezaščitenih in nemočnih. Bodisi so to ljudje, živali, rastline itd.

En rek pravi: "Temnejša kot je noč, svetlejše so zvezde." Torej tudi ti bodi nosilec svetlobe, ljubezni in znanja v človeški temi in svetovni nečimrnosti. Več svetlobe bo v tebi, bolj boš razpršil temo.

Razvij v sebi čim več nežnočutnosti in ljubezni do narave, ki te obdaja - in slišal boš njene glasove, ki ne utihnejo, glasove pojoče hvalnico životvornemu soncu. Ljubi zvezdnato nebo, zazri se v njegove globine. V nočni tišini svoj pogled usmerjaj v iskrive zvezde, v neznane svetove, kjer vse živi, kjer je vse obkrožujoče napolnjeno z mogočno lepoto in veličino. Toda navsezadnje je tudi naša zemlja z drugih svetov videti kot zvezdica. Pomeni, da je tudi na njej veliko lepote in veličine. Naj bo tvoja duša široka zibelka, ki lahko vsebuje to lepoto in veličino. Naj bo tvoja duša ogledalo, ki lahko odraža radodarnost in vsestranskost ustvarjalnega genija narave.

Z umetnostjo razširi svoje dojemanje lepote. Ljubezen do glasbe, slik. Poglej globlje v igro barv. Pozorno poslušaj zvoke. Pokaži več zanimanja za vse, v čemer je prikazan genij ustvarjalcev lepote. Ne bodi enostranski, če si si izbral eno specialnost. Na poti se zanimaj za vse, kar lahko obogati tvoj svetovni nazor.

Veseli se vsega, v čemer se izraža lepota. Veseli se zadnjih žarkov zahajajočega sonca. Veseli se prvih poživljajočih žarkov jutranje zore. Veseli se - in sončna svetloba bo v tvoji duši svetlejša, oddaljeni svetovi pa bližje.

Bodi kot sonce in velikodušno razlivaj svetlobo in vedrino okoli sebe.

Glej koliko stezic do velikih virov čaka na svoje popotnike. Da bi hodil po njih, se moraš vedno premikati naprej. Tudi življenje samo je gibanje. Naprej ali nazaj. Premikaj se z vsako mislijo, postopanjem, dejanjem. Če so le-ta usmerjena v dobro, greš vedno naprej. Boj se delati korake nazaj.

Moraš osvojiti vrh gore. Toda kako težko se je vzpenjati in kako enostavno se je spuščati. Je slednje smiselno? Pomisli, kakšna brezmejna sreča je osvojiti vrh in pokazati drugim pot tja. Koliko z njega boš videl še neznanega, kakšna velika in neizmerna obzorja se bodo nato pojavila pred tvojim osuplim pogledom. Potem boš razumel celotno vrednost prehojene poti. Dobil boš tisto, kar si sam vztrajno iskal, ne ozirajoč se na stiske in premagujoč težave.

In tako se vedno, vsako minuto svojega življenja, vzpenjaj vse višje in višje. Vedi, pri težkih vzponih boš prejel roko pomoči. In bolj ko boš pomagal ljudem, pomembnejši in širši bo tvoj um, bo tvoja duša, in tudi tvoji vzponi bodo lažji.

Zato izkorenini občutek egoizma v sebi. Ne zadolžuj se do narave. Nagradila te je z velikimi darovi. V tebe je posejala čudovita semena. Ona čaka - boš pomnožil njene zaklade? Boš delil z drugimi?

Nežnočutno prisluhni glasovom vsega obstoječega. S tem boš razumel njegove posamezne lastnosti. Ko si doumel – vzljubi s široko ljubeznijo vse obstoječe. Pridobi globlja znanja. V največji meri vzgoji razumevanje harmonije in lepote. Z ljubeznijo, znanjem in lepoto pojdi k ljudem. Združi jih. Z njimi gradi življenje, svetlo, bodro, polno neumornega dela in veselja. V tem velikem tvorjenju boš osvojil neizčrpne nove vire moči in znanja. In če si prizadevaš spoznati najgloblje skrivnosti narave v imenu skupnega dobrega, boš s tem poplačal svoj dolg.

Hodeč po teh poteh boš osvojil tri čudovite ključe - LEPOTE, LJUBEZNI in ZNANJA. Z njimi boš odprl vrata vhoda, ki vodijo do svetlečih virov božanske resnice. Osvoji te ključe.

Prevedla Tatjana Tomažin Dakić, februar 2021

Vir: Jutranja zvezda. Iz knjige E.I. Rerih – Po poteh duha (https://roerich-lib.ru/index.php/e-i-rerikh/e-i-rerikh-tri-klyucha)

Znanstvena umetnost., Ill. almanah Mednarodnega centra Rerihovih.

2-3: 1994-1997 - M.: MCR, 1997. - S. 113-117.

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?