TELESNE SPROSTITVENO - TERAPEVTSKE METODE

Utelešena prisotnost
Seanse, ki jih imenujem Utelešena prisotnost, temeljijo na različnih pristopih (npr. Somatsko doživljanje (Somatic experiencing), Nevroafektivni regulacijski model, Nenasilno/Sočutno komuniciranje itd.). V seansah skozi pogovor opazujemo doživljanje, ki se poraja tukaj in zdaj v povezavi z izpostavljenim problemom oz. izzivom. Pozorni smo na telesne občutke, neverbalne znake, čustva, prepričanja, spomine, impulze na vseh ravneh bitja. S tem ko prisluhnemo tem občutjem (pa tudi našim reakcijam na občutja), jih lažje zaobjamemo in hkrati ustvarjamo prostor, da se lahko izrazi naravna inteligenca, zdravilna modrost našega organizma in duše. Ob tem pride do različnih načinov procesiranja, dovršitve, sprostitve, uvidov oz. najdenja pomenov in tudi notranjih virov, ki pripomorejo k razrešitvi težave ali večji kapaciteti za soočanje z njo. Začutimo lahko večjo jasnost in uravnoteženost ali pridemo celo v neposreden stik z lahkotnim, dinamičnim potekom naše eksistence.


Izvaja Metka Kuhar.

Kranio-sakralna resonanca
 Korenine te metode so v spoznanjih in izkustvih dr. Williama Garnerja Sutherlanda, ameriškega osteopata, ki se je v prvi polovici 20. stoletja specializiral za delo s kraniosakralnim sistemom, – to je sistem kosti od lobanje do medenice ter membran in tekočin, ki ščitijo možgane in hrbtenjačo. Dr. Rollin E. Becker, dr. James S. Jealous in dr. Franklyn Sills so ključno prispevali k razvoju biodinamičnega pristopa kraniosakralne terapije, ki poudarja holistično razumevanje človeškega organizma, posebno pozornost namenja travmatičnim procesom ter je usmerjen na globlje izraze zdravja. Sama sem se izobraževala pri Chintanu Veetu, ki je v svojem pristopu, Kraniosakralni resonanci, razvil izrazito meditativni način dela.   
Kraniosakralna resonanca temelji na konceptu 'diha življenja' kot življenjske sile, ki preveva vsa živa bitja in nas povezuje z našim zdravjem v najširšem pomenu besede. 'Dih življenja' se izraža kot počasno, stalno notranje valovanje. Gre za neinvaziven pristop, pri katerem spodbujamo stanje globoke sproščenosti. Z nežnim, uglašenim in točno določenim polaganjem rok kot izvajalka prisluhnem 'dihu življenja', njegovim ritmom, njegovi inteligenci, sodelujem z njim in nudim biodinamičnim silam znotraj organizma dodatno orientacijo za zdravljenje. Bistveni vidik pristopa pa je regenerativna moč stanja globoke umirjenosti. Delo s subtilnimi ritmi temelji na poznavanju anatomije ter na sodobnih nevrobioloških in razvojnih dognanjih.

Kraniosakralna resonanca pozitivno vpliva na fizično, čustveno in mentalno raven. Vodi v sprostitev telesa in duševnosti, izboljšuje fizično počutje, povečuje vitalnost in jasnost misli.


Izvaja Metka Kuhar.
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?