PSIHOSINTEŠKA SVETOVANJA IN POGOVORI 

Svetovanja in pogovori

Potekajo po pristopih psihosinteze, kjer gre za zavestno in načrtovano rekonstrukcijo osebnosti ter za harmonizacijo in integracijo lastnosti ter funkcij posameznika v eno delujočo celoto, ter pristopih »life coachinga«, v katerem coach predvsem z vprašanji pomaga klientu pri razreševanju problema. Oba pristopa usmerjata posameznika k iskanju svoje notranje resnične narave ter uporabi novih znanj in spoznanj v vsakdanjem življenju. Kombinacije metod, vaj in tehnik z obeh področij vas lahko podprejo pri iskanju notranjega ravnovesja in razumevanju vzrokov za nastalo neravnovesje, razvijanju volje in notranje moči, sintezi čustveno – miselnih procesov, sintezi psiholoških funkcij ipd.. Delo temelji na prepoznavanju, obvladovanju in spreminjanju samega sebe, torej na samovzgoji.

Svetovanja – pogovori so namenjeni tako reševanju osebnih problematik različnih starostnih skupin kot tudi v izobraževalne in poslovne namene. Program dela – svetovanja se določi glede na potrebe posameznika/-ce ali skupine.

KAJ JE PSIHOSINTEZA?
»Psihosinteza je metoda psihološkega in duhovnega samo-razvoja za tiste, ki nočejo ostati sužnji lastnih notranjih fantazmov ali zunanjih vplivov, ki se nočejo pasivno podrediti igri psiholoških silnic, ki se dogajajo v njih, in ki so odločeni da postanejo kralji svojega notranjega kraljestva.« (Roberto Assagioli, oče psihosinteze, 1888-1974)
Psihosinteza črpa iz sinteze mnogih tradicij in principov humanistične psihologije. Medtem ko so vzhodne discipline pogosto nagnjene k duhovni plati bivanja, so zahodni pristopi običajno osredotočeni na osebnostno raven. Toda na človeštvo je treba gledati kot na celoto in vsak vidik si je pripisal ustrezen pomen. Psihosinteza prepoznava, da imamo transpersonalno bistvo, hkrati pa drži, da je posameznikov namen v življenju čim bolj izkazati to bistvo ali Jaz v svetu vsakodnevnega osebnega in družbenega obstoja. Njen temeljni namen je harmoničen razvoj osebnosti kot biološko-psihološko-duhovne celote ter podpora stiku z višjimi ravnmi psihe. Je metoda konkretnega dela, usmerjenega v samo-spoznavanje, rast in osebno transformacijo, pri čemer ima vsak posameznik, izhajajoč iz tega, kar je, voljo in moč, da uresniči svoje potenciale. Psihosinteza določa voljo in zavedanje kot središče človeškega bitja. Iz tega središča človek na svoji psihosinteški poti stremi k osebni psihosintezi, v odnosu z drugimi k medosebni psihosintezi v smislu vzpostavljanja pravilnih odnosov in k nadosebni psihosintezi temelječ na samo-vzgoji. Vsaka metoda, ki pomaga pri osebni evoluciji človeka, je metoda, koristna pri psihosintezi. Da bi bili kar najbolj učinkoviti, moramo očitno imeti široko paleto metod in tehnik, da bi zadovoljili potrebe različnih situacij in ljudi. Ker je treba vsako osebo obravnavati kot posameznika, si je treba prizadevati za izbiro načinov, ki so najbolj primerni za eksistenčno situacijo, psihološki tip, cilje, želje in pot razvoja. Nekatere metode, ki se pogosteje uporabljajo  so samo-identifikacija, dis-identifikacija, ustvarjalnost, meditacija, vizualizacija, razvoj volje, pisanje dnevnikov, model ideala,  razvoj intuicije, tehnike Raja joge in še veliko več. Principi in tehnike psihosinteze se učinkovito uporabljajo tudi v izobraževanju, medicini, politiki in podjetništvu, pa tudi v vseh oblikah svetovanja in psihoterapije ter osebnega, poslovnega in skupinskega izobraževanja.


Assagolijev diagram Jajce


Svetovanje izvaja Tatjana Tomažin Dakić

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?